Press "Enter" to skip to content

Curs online: Paleografie Latină

Nevoia ne obligă să ne adaptăm. În condițiile în care s-au suspendat cursurile universitare în sistemul clasic de predare, m-am adaptat și voi posta pe această pagină cursul de Paleografie Latină pe care îl fac împreună cu studenții mei.

Cursul este public, astfel că el poate fi accesat de absolut oricine este interesat, nu doar de către studenții mei.

Este un curs practic de Paleografie Latină medievală, în care vom folosi documente din bazele de date www.arhivamedievala.ro și www.hungaricana.hu. Vom învăța paleografie pe documente emise în Regatul medieval al Ungariei, din care voievodatul Transilvaniei făcea parte. Prefer să exersăm pe aceste documente din Ungaria medievală, deoarece obiectivul meu este de a vă atrage pe Dvs., dragi cursanți, spre cercetarea istoriei medievale a Transilvaniei. Din când în când, după ce vom ajunge la un nivel mai ridicat de cunoștințe, vom învăța să citim documente și din alte arhive, ca de exemplu arhivele Vaticanului. Vezi vedea cu această ocazie că acele cunoștințe pe care le-ați dobândit exersând pe documente din Ungaria medievală vă sunt de folos pentru a citi și înțelege documente din epoca medievală din alte părți ale Europei, deoarece prescurtările utilizate de scribi erau aceleași.

Pe lângă Paleografie, deoarece este un curs practic, ne vom completa cunoștințele cu informații despre diplomatica documentelor latinești medievale, cu cronologia documentelor respective, dar și cu instituții medievale, fără cunoașterea cărora ar fi dificil să înțelegem documentele pe care le citim.

Orice sugestie pentru îmbunătățirea formatului cursului este binevenită.

Nu ezitați să îmi puneți întrebări punctuale la fiecare curs. Îmi rezerv dreptul de a răspunde cu prioritate întrebărilor studenților mei și apoi celorlalți cursanți. Cât timp întrebările sunt legate de curs și au un limbaj decent, mă voi strădui să răspund fiecărei întrebări.

Spor la învățat Paleografie Latină.

Nota bene! Această pagină de internet, www.arhivaistorica.ro, este privată, proprietatea subsemnatului. Toate materialele publicate aici sunt proprietatea intelectuală a subsemnatului și se supun legislației naționale și internaționale privind drepturile de autor.

Dr. Marius Diaconescu

Conferențiar universitar, Facultatea de Istorie, Universitatea din București